Monday, March 31, 2014

Recenzie: Tronul de Clestar de Sarah J. Maas


Traducator: Cristina Barbu
Domeniu: aventuri/fantasy
Nr. Pagini: 512
Aparitie: 3.9.2013



Cumpara de aici sau aici.

O INIMĂ DE GHEAŢĂ. O VOINŢĂ DE FIER. FACEŢI CUNOŞTINŢĂ CU ASASINA. FACEŢI CUNOŞTINŢĂ CU CELAENA SARDOTHIEN. FRUMOASĂ. UCIGĂTOARE. CU UN DESTIN MĂREŢ 
 În întunecatele şi mizerabilele ocne din Endovier o fată de optsprezece ani îşi ispăşeşte o condamnare pe viaţă. Ea este o asasină, cea mai bună din breasla ei, dar a făcut o greşeală fatală. S-a lăsat prinsă. Tânărul căpitan Westfall îi oferă o ieşire: libertatea în schimbul unui uriaş sacrificiu. Celaena trebuie să-l reprezinte pe prinţ într-o competiţie până la moarte - luptând cu cei mai talentaţi hoţi şi asasini ai ţării. Indiferent dacă rămâne în viaţă sau moare, Celaena va fi liberă. Indiferent dacă câştigă sau pierde, ea îşi va descoperi adevăratul destin. Dar va putea să se înmoaie inima ei de asasin?

Parerea mea:
Am un singur cuvânt pentru a descrie “Tronul de Cleștar”, EPIC. Dar, din păcate, nu mă pot rezuma doar la un cuvânt, pentru că în felul acesta nu vă voi convinge pe voi să o citiți, iar această carte merită o șansă.

Când am deschis volumul, primul meu gând a fost “ În sfârșit o carte cu hartă!” Ador cărțile cu hărți, îmi amintesc de “Stăpânul Inelelor” și de “ Urzeala Tronurilor”. Îmi era dor de o carte în care acțiunea nu se petrece într-o lume paralelă (să zicem). Sinceră să fiu, m-am cam plictisit de cărțile urban-fantasy, iar la momentul de față high-fantasy sună excelent.

Celaena, personalui principal, are optsprezece ani, este inteligentă, frumoasă și cel mai de temut asasin al întregii Erilea. Vârsta foarte fragedă este un detaliu insignifiant atât timp cât își face meseria cum trebuie.

Sclavă timp de un an în minele de sare din Endovier, Celaenei i se ivește o portiță de scăpare când printul mostenitor al Andarlanului, Dorian și Capitanul Chaol Westfall vin să îi ofere libertatea în schimbul unui serviciu.

Dorian e chipeș, inteligent și încearcă în permanență să-și mulțumească tatăl de care se teme într-o oarecare măsură, dar îl și admiră, în același timp. Pentru a se afirma în fața acestuia, Dorian, îi propune Celaenei un târg pe care ea nu îl poate refuza și din care amândoi ar avea ceva de câștigat. Însă este conștient de faptul că asasina a fost capturată și condamnată pe viață la munca în mină chiar de tatăl lui, regele, iar ura pe care o poartă acum familiei regale este binecunoscută.


- După un an , pari mai mult sau mai puțin vie. Mă întreb cum este posibil așa ceva când speranța medie de viață în aceste mine este de o lună.
- Un adevărat mister, sunt sigură. Își flutură genele și își ajustă lanțurile de parcă ar fi fost mănuși de dantelă.
  Prințul moștenitor se întoarse către căpitanul său.
- Are o limbă cam ascuțită, nu-i așa? Și nu pare a face parte din gloată.
-Sper că nu! Interveni Celaena.
- Înălțimea Voastră! Chaol Westfall se repezi către ea.
- Ce? întrebă Celaena.
- I te vei adresa cu ‘’Înălțimea Voastră.’

Prințul îi promite libertatea, dar numai după ce îl va sluji ca asasină pe regele Andarlanului , timp de patru ani. Dar ca să poată ajunge asasină a regelui, iar apoi liberă, Celaena trebuie să participe la o competiție cu alți 23 de asasini și talhari din regat. Concursul durează treisprezece săptămâni, iar cei eliminați sunt trimiși înapoi, în temnițele de unde au fost aduși. În final rămân doar cinci și există o singură regulă de care ea trebuie să țină cont: “ Dacă încerci să fugi, vei muri.”

Celaena acceptă provocarea și pleacă spre Palatul de Cleștar împreună cu ei, fiind conștientă că e posibil să intre în mai multe încurcături decât poate duce.

În Andarlan întâmpină mai multe probleme. Trebuie să facă față vieții la palat și sentimentelor ei pentru Dorian. Apoi mai sunt capitanul Westfall, un om ce pare răutăcios și foarte greu de impresionat și prințesa Nehemia, deținătoarea unor puteri magice, cu care reușește să se împrietenească, mai ales pentru că le leagă ura pentru rege, deși au motive diferite. Și, nu în ultimul rând, Celaena se confruntă cu o putere întunecată ce pune stăpânire pe palat și îi elimină pe competitori, unul câte unul. Oare cât de mult va dura până să ajungă și la ea?

“ – Ți-ar plăcea să dansezi cu mine?
Chaol râse.
- Cu tine? Nu.
Ea își coborâ privirea în podeaua de marmură, cu pieptul încordat.
- Nu e nevoie să fii atât de crud.
- Crud? Celaena, Perrington este chiar acolo. Sunt sigur că nu este prea fericit că ești aici, așa că nu vreau să risc și să îi atrag atenția mai mult decât este necesar.

În mare parte, povestea este spusă din perspectiva Celaenei, dar sunt și câteva capitole în care privim prin ochii lui Chaol sau ai lui Dorian. Și pentru asta primește o stea în plus.

“ Ochii li se întâlniră, iar Chaol nu își ascunse zâmbetul în timp ce ea surâse către el. Poate că patru ani petrecuți cu ea nu vor fi suficienți.”

Mi-a plăcut extrem de mult lumea creată de Sarah J. Mass! Mulțumesc Editurii Rao pentru ocazia de a o descoperi și sper ca volumele următoare să apară cât mai curând, pentru că îmi doresc tare mult să văd ce se întâmplă mai departe.

Lectură plăcută!





Follow on Bloglovin

5 comments:

Unknown said...

Salutare ! Simțeam nevoia să afirm că sunt de acord cu părerea ta despre această carte...recent am citit-o și mi-a plăcut la nebunie...o acțiune plină de suspans dar totuși plăcută și o eroina complexă. Mă întrebam dacă ai idee când se va publica următorul volum la noi în țară ... din câte am înțeles e o serie.

P.S. Dorian sau Chaol ?

Bonnie Ithil said...

Buna! Inca nu se aude nimic de volumul doi, dar eu te asigur ca este foarte bun. L-am citit in engleza.
Dorian sau Chaol?
Hmmm... Chaol, cred. :)

Christyna_BM said...

Anna, parerea ei nu se pune :))) Ea si in AV a tinut cu Adrian! Deci cel mai probabil, daca ea e team Chaol, noi, muritoarele de rand, o sa tinem cu Dorian :))))

Maria said...

Nu am citit cartea,dar dupa cum o prezinti ma tenteaza sa o iau.Inca sunt in dubii...

Unknown said...

Restul volumelor nu se mai traduc?:(

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori