Friday, June 29, 2012

La Multi Ani de Petru si Pavel!


Pe data de 29 iunie Biserica ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.
Unul numit "piatra de temelie" a credintei, iar celalalt "vas al alegerii" dumnezeiesti, Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in aceeasi zi deoarece amandoi au murit in aceeasi zi, de 29 iunie a anului 67, la Roma, din porunca imparatului Nero.
In calendarul popular, ziua de 29 iunie poarta numele de Sanpetru de vara (sau sarbatoarea lupilor) si marcheaza miezul verii agrare si perioada secerisului. Acum se “calca” ceapa sau usturoiul.
Sf. Petru, patronul agricultorilor, raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si ploaia si pedepseste cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc. Fiind un om bun, milostiv si credincios, Dumnezeu l-a luat in cer si i-a incredintat portile si cheile Raiului.
La marile sarbatori, cand se spune ca la miezul noptii se deschide cerul, Sanpetru poate fi zarit pentru o clipa, stand la masa imparateasca, mereu in dreapta lui Dumnezeu.
Mai mare fiind peste camarile ceresti, imparte hrana animalelor salbatice, in special lupilor, marunteste grindina, pentru a o face mai putin periculoasa. Pana la Sf. Petru este interzisa scuturarea merilor, altfel cade grindina peste holde.
Se zice ca atunci cand Sf. Petru plesneste din bici, din acesta sar scantei care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici. Licuricii sunt blagosloviti de sfant ca sa lumineze calea celor rataciti in padure.
In ziua sarbatorii se obisnuieste sa se imparta si pomeni de sufletul celor morti (Mosii de Sanpetru). Se duc la biserica mere, zarzare, coliva, colaci, miere in faguri si lumanari. De Sanpetru nicio femeie nu trebuie sa manance fructe noi, legume sau zarzavaturi pana nu da mai intai de pomana.

6 comments:

Izabela said...

La multi ani tuturor sarbatoritilor!

Cristinab said...

La multi ani sarbatoritilor! :)

- azi, la tara la bunica am auzit o leţă ca zicea : "sân - chetru", cine are rude in sate unde o masina trece doar la sarbatori mari stie despre ce vorbasc :))

Christyna_BM said...

ce e aia leta?:)))

Cristinab said...

in unele sate din bucovina, leţă inseamna... mamaie, tanti, matusa, nu stiu cum sa-ti explic. dar asa ce exprima oamenii fata de batrani.
de ex bunicii mele in sat i se zice Leţă Marie aka matusa Marie.

- mai exista si Leţă Ileana si tot asa :))

Mirela said...

la multi ani

andra lavander said...

La multi ani tuturor celor care isi sarbatores azi ziua de nume!!1

Si soarele e o stea

Bloguri, Bloggeri si Cititori